Deelnemers

Dorpsraad Exloo De Dorpsraad zet zich in voor de belangen van het dorp op het gebied van de thema’s Cultuur/Kunst/ Muziek, Sport, Maatschappelijk en Welzijn, (Gezondheids)Zorg, Evenementen, Jeugd/Kids, Ondernemers. De raad kenmerkt zich door een heel eigen organisatiestructuur in de vorm van een honingraat, die symbool staat voor alle thema’s in de samenleving en de onderlinge verbinding.

Beeldentuin Zwakanaga Exloo: Een mooi aangelegde tuin met een vijver, beekloop, diverse borders en wilde bloemen. Dit alles opgesierd met kunstobjecten uit heel Nederland. Jaarlijks komen hier ongeveer zo’n 25 wisselende kunstenaars hun werk exposeren. Bestaande uit onder andere, beeldhouwwerk, glaswerk, keramiek, schilderijen en meer disciplines. Dit is een van de toeristische trekpleisters in Exloo.  http://www.zwakanaga.nl

Thuis op 41 Exloo: Speciaal voor het Cittaslow voedfestival op 8 september zetten wij een aantal kramen buiten, waarvoor wij een aantal regionale gasten hebben uitgenodigd:
Danielle Jukema, van Zuster Evie uit Coevorden neemt verschillende ambachtelijk gemaakte lekkernijen mee om te proeven, zoals bijvoorbeeld muffins, brood en appelmoes.
Hilde Lambregts uit Exloo is er met essentiele olien van Young Living. Deze olien zijn gemaakt van pure, plantaardige extracten en nemen je zintuigen mee op reis. Hilde laat zien hoe je deze olien kunt toepassen voor je welzijn en verzorging.
Mirna Dijkstra van Woordenwensjes uit Oosterhesselen heeft als missie de woorden te schrijven die jij niet kunt vinden. In de vorm van een gedichtje, een woordenwensje dat precies beschrijft wat jij wilt zeggen. Als troost, om je liefde te laten zien, of om een glimlach op een gezicht te toveren.
Bijenbaas met Hollandse honing: De honing die je in de supermarkt kunt kopen komt zelden uit Nederland en is vaak bewerkt. Bijenbaas doet het anders en houdt bijen in Nederlandse natuurgebieden. Er worden geen schadelijke middelen gebruikt en de bijen worden niet naar fruittelers en andere kwekers gebracht die wel met chemische gewasbescherming werken. Elke pot honing is terug te herleiden naar de lokale bijenbaas en naar de plek waar hij zijn bijen houdt. Van elke pot verkochte honing koopt bijenbaas een vierkante meter natuurgebied. Uiteraard kun je de vloeibare en creme honing komen proeven. Daarnaast zullen wij op verschillende manieren de ‘voed-gerelateerde’ producten uit ons vaste assortiment laten zien, ruiken en proeven, zoals de biologische delicatessen van Lie Gourmet, biologische thee van Your Daily Teacup en Rhoeco.
Neem ook eens een kijkje op www.thuisop41.nl of onze Instagram/Facebook pagina voor meer informatie en inspiratie.

Niels (12 jaar) verkoopt sinds begin dit jaar biologische eieren van zijn eigen kippen bij Akkervarken te Valthermond in de boerderijwinkel. Hij heeft 24  Barnevelder kippen. Verder heeft hij tijdens het Voedfestival leuke gevulde knapzakken voor kinderen te koop. Ook verkoopt Niels tassen, emmers, paraplu’s en andere dingen van boerderijdieren.
Tot zondag!
Groetjes Niels

Samen Leven, Eten en Bewegen;Voeding verbindt!  Dit komt geheel tot uitdrukking tijdens het Cittaslow Voedfestival in Exloo. Achter het agrarische bedrijf van de familie Polling-Oosting aan de Hoofdstraat wordt eten bereid vanuit verschillende traditionele keukens en culturen van over de hele wereld. Je kunt kennis maken met gerechten uit Syrië, Jemen, Egypte, Ethiopië, Vietnam, Marokko en natuurlijk ook Drenthe.  Hoe worden de gerechten bereid? Hoe smaken ze? Ervaar dit in Exloo. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met streekproducten van Drentse grond. 

Naast voeding is bewegen essentieel voor een vitaal leven en daarom is hier ook volop aandacht voor. Martine Polling-Oosting van Natuurlijk Fit in Exloo verzorgt in haar sportstudio diverse workshops, waar iedereen aan mee kan doen. Er is gelegenheid om al uw vragen t.a.v. voeding en vitaliteit te stellen aan 2 professionals op het gebied van Natuurgeneeskunde en Leefstijl & Vitaliteit, die deze dag aanwezig zijn. 

Bewust & zinvol leven – niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je geest. Hiervoor kan je terecht bij Helene Westerik. Kom langs en vertel of verbeeld jouw verhaal.  Ook is het mogelijk om een henna-tatoeage aan te laten brengen, of je te laten epileren op een natuurlijke manier.

Daarnaast is Habous-Shopping aanwezig met arganolie en diverse verzorgingsproducten met ingrediënten met een natuurlijke oorsprong. Studio-JOB Odoorn is aanwezig met diverse zelfgemaakte producten rondom het thema voeding. Ook een Syrische/Arabische marktkraam ontbreekt niet. Kortom samen zorgen diverse Nederlanders en nieuwe Nederlanders voor een heel gevarieerd programma met vooral heerlijke en eerlijke wereldse gerechten. http://www.pand11-bij-job.nl https://www.habous-shopping.com

Het Akkervarken, een nuttig Natuurtalent! Ons doel is om varkens te houden met een dubbeldoel en op een manier die recht doet aan hun natuurlijke behoeftes.De Akkervarkens lijken wel kleine landbouwmachientjes, ze worden ingezet als grondbewerker, onkruidbestrijder en als grasmaaier.
Het komt bijna nooit voor dat de dieren op het bedrijf in Valthermond staan: het hele jaar rond staan ze als ‘grondbewerkers’ ergens op het land.
Akkervarkens worden ongeveer 2 jaar oud. Wij hebben de gehele levensloop in eigen beheer en hebben er dan ook bewust voor gekozen om ook het vervoer naar de slager zelf te doen. Op de boerderij in Valthermond  kunt u dagelijks op eigen gelegenheid een kijkje nemen maar ook een begeleide rondleiding behoort tot de mogelijkheden. De boerderijwinkel is geopend op zaterdag tussen 10 en 16 uur. Tijdens het Citta Slow food festival kunt u ons vinden op ‘de Brink’. http://www.akkervarken.nl

De akkervarkens

Welkom bij de stand van Brouwerij Westerwolde! We staan zondag a.s. met onze stand bij de Folkloristische vereniging bij het betonpad (Polweg) in Exloo. Na jaren van proef-brouwen heeft onze brouwerij in 2017 zijn deuren geopend en worden er verschillende soorten speciaalbier door vader Harm en zoon Thijs met zorg, liefde en aandacht gebrouwen. Alles met goede grondstoffen en zonder onnatuurlijke toevoegingen. Waar het kan halen we de grondstoffen lokaal en dit jaar is er voor het eerst geoogst van onze eigen verbouwde brouwgerst!
Bij onze stand valt er zeker iets te horen en zien, en vast ook wel iets te proeven! En natuurlijk kun je er terecht voor alle soorten speciaalbier, in die leuke flesjes of in een originele geschenkverpakking.
Tot ziens bij onze stand!

Gemeente Westerwolde “Rust, lokaal eten, verbindingen leggen en samenwerken zijn een aantal termen die voor Cittaslow Westerwolde centraal staan. Wij vinden het belangrijk dat bewoners en bezoekers op een prettige manier kunnen genieten van alles wat ons mooie gebied te bieden heeft. Met ruim 120 supporters hebben we een groot netwerk en met zijn allen zetten we Westerwolde op de kaart. Samen staan we sterk! Ook hechten we grote waarde aan de samenwerking met Cittaslow Borger-Odoorn. Vorig jaar hebben we samen een eerste succesvolle editie van het Voedfestival georganiseerd. Cittaslow Westerwolde hoopt dat ook dit jaar een groot succes wordt Cittaslow is immers van ons allemaal!” http://www.westerwolde.nl

Eulie oet Grunn is een initiatief van TCE Distribution BV uit het Groningse Stadskanaal waarbij de focus ligt op het lokaal produceren van olie uit koolzaad. Het is een alternatief voor olijfolie.
Mensen ontdekken steeds meer het mildere alternatief koolzaadolie voor het sterker smakende olijfolie voor culinaire gerechten. Bovendien heeft koolzaadolie die lokaal geproduceerd wordt, een veel lagere CO2 footprint dan van ver geïmporteerde olijfolie. De olie heeft gezonde kenmerken:
Naast een milde smaak en lage CO2 footprint, bevat koolzaadolie tal van gezonde kenmerken. Zo bevat koolzaadolie het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën. Ook bevat koolzaadolie veel onverzadigde vetzuren en is het rijk aan antioxidanten. Daarnaast bevat koolzaadolie Omega-3 en Omega-6 vetzuren en vitaminen.

Diner Cafe Bussemaker Exloo Een prachtige locatie in het hart van Exloo met een groot terras. Speciaal voor het voedfestival wordt en Cittaslow BBQ georganiseerd met een broodje vlees van het Mangalica varken uit Zuidwolde, om te smullen. Verder een broodje saté van het Gaasterlander varken en voor de vegetariërs de Beyond Burger van rode biet en kikkererwten. De BBQ is een Ofyr BBQ, d.w.z. op eikenhout gestookt en dan op de plaat gegrild. Topkok Tim Starrenburg, culinair adviseur bij Hanos Groningen, doet inspiratie op bij de ondernemers op de Cittaslowmarkt. Verder is hij paraat bij Bussemaker om met een collega de heerlijke gerechten op de Ofyr BBQ te maken. Muzikale omlijsting van het bekende duo EIKENS & WARTA. https://www.bussemaker.nl

Ofyr BBQ
mangalica varken van Oerboer Maarten uit Zuidwolde
In ’t Wilde Weg

Bed and Breakfast ’t Rondbargie http://trondbargie.nl

Dorpshuis Exloo Samen met vele ondernemers maakt het dorpshuis deel uit van de Cittaslow beleefroute. Verscholen tussen de school en de sporthal zijn er twee boeiende lezingen over voedsel en wat dat zoal met ons lichaam kan doen. Wij zijn bijzonder verheugd dat Rineke Dijkinga (11.45 uur) en Ineke Haisma (14.00 uur) ons mee te nemen in de wereld van voedsel.Vanaf 15.00 uur kunt u bij het dorpshuis genieten van de muzikale klanken van de 5 man sterke Blue Silver Jazzband. Hun repertoire is jazz en dixieland. Info: www.bluesilverjazzband.nl.

Ecodorp Noordeland “Informatie over en inspiratie door Ecodorp Noordeland, een nieuw project aan de rand van Ter Apel. 
Een plek waar duurzaamheid, ecologie en zingeving centraal staan”.http://www.ecodorpnoordeland.nl

Ecodorp Noordeland in Ter Apel

Kaspers schapenhouderij verzorgt de begrazing van zo’n 400 hectare natuurterrein rond Exloo en Odoorn. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Duitse zwartkopschapen, Drentse heideschapen, pony’s en Hereford-runderen. De dieren lopen zoveel mogelijk jaarrond in de natuur en zijn zoveel mogelijk zelfredzaam. Voor de verkoop zoeken we de mooiste vachten uit bij ’t scheren. Op kleine schaal wordt het puur-natuur-vlees verkocht.
Om o.a. het houden van de kudde Drentse heideschapen te ondersteunen is in 2017 een stichting opgericht “Stichting Natuurlijk Odoorn”. Nieuws rond onze dieren is te volgen op facebook (Stichting Natuurlijk Odoorn).
We zijn een erkend leerbedrijf voor de opleidingen dierverzorging, paraveterinair en veehouderij.

Kaas- en delicatessenwinkel de Kaasbank Moderne, ruim opgezette kaas- en delicatessenwinkels in het centrum van Borger en Coevorden. De naam verwijst zowel naar het verleden van het pand, als ook naar het hedendaagse Italië. Waar boeren sinds 1953 hun Parmezaanse kaas als onderpand kunnen gebruiken voor een geldlening. We verkopen heerlijke delicatessen en leuke cadeaupakketten. Bij ons in de winkels zijn de volgende producten te koop:kaas, noten en zuidvruchten, olijven en tapas, honing en jams, sappen en wijn, thee, bonbons, streekproducten, geschenkjes en cadeaumanden. Onze producten zijn ook online te bestellen. https://www.dekaasbank.nl en https://www.facebook.com/DeKaasbank/

Uit de keuken van De Porrepoele: ambachtelijk – huisgemaakt – pure smaken – lekker!Op de grens van Westerwolde en de Veenkoloniën ligt onze kleinschalige en sfeervolle Bed & Breakfast De Porrepoele, genoemd naar de vele padden en kikkers die zich thuis voelen in onze tuin en vijver. Inmiddels zijn het al lang niet meer alleen onze gasten, die genieten van al het lekkers dat Uit de keuken van De Porrepoele komt! We maken een breed pakket van producten, indien mogelijk van eigen en/of lokale oogst, bij voorkeur van biologische herkomst. Op het Voedfestival valt er natuurlijk wat te proeven aan onze kraam. En natuurlijk is er jam, chutney, relish, siroop, sap, zoetzuur, groenten, olie & azijn om mee naar huis te nemen en hebben we leuke kadopakketjes om weg te geven. Onze producten worden jaarrond verkocht in de Landwinkel van Bio-boerderij Landleven in Onstwedde en in het zomerseizoen ook aan de ventkar bij onze B&B in het buitengebied van Alteveer. Graag tot ziens op het Voedfestival 2019!

De Cum Laude Hoeve – gebouwd in 1889- ligt in Laude, dat onder de gemeente Westerwolde valt aan de Ruiten Aa in de provincie Groningen; te bereiken via de N366 tussen Sellingen (Gronings: Zèlng) en Ter Apel, iets ten zuiden van Ter Borg. Onze boerderij wordt omgeven door fietspaden, wandelroutes en bij ons kunt u met uw paard komen logeren. Als eerste in Nederland zijn wij gestart met een T&B; Tent en Breakfast en het uitgebreide ontbijt  bevat veel van onze huisgemaakte lekkernijen zoals: eitjes van onze kippen, jam, sap en zelf gebakken brood en kleine taartjes. Dit jaar is op ons terrein “de twijgerij” gestart met  “permacultuur”  waarvan we vanaf volgend jaar veel gewassen, noten en vruchten hopen te kunnen oogsten; ook voor het volgende voedfestival! Met een aantal van onze producten kunt u kennis maken op het voedfestival, u kunt ons vinden in onze zelfgemaakte, opvallende kiosk. We hopen u daar te ontmoeten, Edith van der Horst http://www.cumlaudehoeve.nl

Tent & Breakfast in de Cumlaudehoeve

De Ieme Natuurvoeding te Borger Al meer dan 40 jaar een begrip in Cittaslow gemeente Borger-Odoorn en ver daarbuiten. Alles op het gebied van Biologisch en bio/ dynamische voeding. Ook een ruim assortiment aan duurzame oplossingen voor tuin en keuken.
Dit jaar gaan we wederom op het Voedfestival samenwerken met Sandra Thomas. Natuurvoedingsdeskundige en massage therapeute  uit Elp. Wat we gaan aanbieden is nog een verrassing. Maar het zal iets worden vers uit de natuur, zelfgemaakt door Sandra en aangevuld met producten uit de winkel.
We zien u graag bij onze kraam. En laat u verrassen door ons enthousiasme over voeding .https://www.facebook.com/deiemenatuurvoeding/

De Ieme Natuurvoeding

’t Schoone Schoap is de Biologische Schapenmelkerij en Zorgboerderij van de broers Herman en Gerrie Sentker uit Nieuw Schoonebeek.Hier worden het jaar rond 2x daags gemiddeld 600 schapen gemolken. De schapenmelk wordt via onze coöperatie wekelijks geleverd aan verwerkers die hier heerlijke produkten van maken.Om de schapenzuivel te promoten verkopen wij Biologische Schapenkaas in verschillende soorten: zacht, hard en van jong tot heel oud.Vanuit huis verkopen wij naast kaas incidenteel ook lamsvlees voor de liefhebbers. Schapen kaas heeft een hoge voedingswaarde en is voor voor mensen met koemelkallergie een goed alternatief. 

Kopje Genieten Sinds maart 2017 kunt u bij Kopje Genieten in Wedde terecht voor een lekker kopje koffie, cappuccino, thee, huisgemaakte taarten, kunst en voor de lunch is er ruime keus van onze lunchkaart. Wij zijn het hele jaar door geopend. Er is een binnenruimte waar ook wisselende kunst te zien is. Ook buiten in ons boomgaardje achter het huis is het heerlijke toeven. Wij bieden diverse soorten high teas aan. Deze gaan echter wel op reservering omdat alles vers gebakken wordt.  Wij werken dan ook voornamelijk met eerlijke, duurzame en lokale producten uit de eigen tuin en uit de omgeving en andere Cittaslow supporters. Tijdens het Foodfestival hebben wij een kraam met lekkere taartjes, hartige hapjes, diverse losse theesoorten, maar ook een kopje koffie, thee of biologische frisdranken is mogelijk. Liever iets lekkers meenemen voor thuis is ook een optie. http://www.kopjegenieten.nl

Kopje genieten in Wedde

Verzorgd Wonen in Exloo Wij staan tijdens het Voedfestival in de Beleeftuin. Verzorgd Wonen in Exloo is een kleinschalige dagopvang en woonzorgvoorziening voor ouderen. Bij ons aan de Zuiderhoofdstraat 20 in Exloo is het mooi, ruim en rustig. Wij zijn er voor de mensen maar laten mensen ook vooral in hun eigen waarde qua leefstijl, interesses, etc.
We ontmoeten u graag om onze wijze van dagopvang uit te leggen. In onze dagopvang voor ouderen (mensen zonder dementie en mensen met dementie) hebben wij op de dinsdag en vrijdag nog plek. Wordt de mantelzorg u te veel en zoekt u dagopvang voor uw partner? Beseft u dat het thuis best zwaar is voor de mantelzorger en zoekt u 1 of meerdere dagen in de week een paar uur dagopvang? Kom gerust even aan in de beleeftuin achter het gemeentehuis op 8 september. Dan kunnen we uw wensen bespreken. En uitleggen hoe het zit met de kosten, het vervoer of een keer proefdraaien. Uiteraard kunnen we op 8 september ook uw vragen beantwoorden over het wonen met 24-uurszorg bij ons. https://verzorgdwoneninexloo.nl

Mijn naam is André Dümmer (1963) en woon in Ter Apel in het zuiden van de gemeente Westerwolde.
In februari 2019 ben ik afgestudeerd aan de fotovakschool te Apeldoorn, daarvoor heb ik diverse fotografie workshops gevolgd. Mijn voorkeur gaat uit naar natuur- en landschapsfotografie en reportages in binnen- en buitenland. Regelmatig sta ik op (kunst) markten en exposeer in diverse kunsthallen. Naast fotograaf voor nieuwssite Westerwolde Aktueel ben ik secretaris van natuurinstituut IVN Westerwolde-Oldambt. In 2019 ben ik Cittaslow supporter geworden, vaak ben ik te vinden bij de mooiste plekjes van Westerwolde en draag het gebied graag uit. Op dit moment ben ik bezig met een aantal boeken over landschapsfotografie. Op sociale media plaats ik regelmatig foto’s uit onze streek. Hieronder twee foto’s die te zien zullen zijn tijdens het Voedfestival.

Andre Dümmer, Park Avenue Trail Arches National Park Utah USA.
(Filmlocatie: Indiana Jones and the Last Crusade).
Andre Dümmer, Vesting Bourtange

Raefen Onze overtuiging dat het de moeite waard is om dingen weer met meer zorg en aandacht uit te voeren en interesse in hoe-het-vroeger-ging heeft geresulteerd in Raefen.
Wij nemen u graag mee naar een oergevoel, terug naar de basis, de natuur en onthaasten. Koken op open vuur (bijvoorbeeld in oerdegelijke gietijzeren pannen) met zorg schrijven in een in leer gebonden notitieboek, aandacht voor het innerlijke door te pendelen, persoonlijk maken van post door een echte wasstempel enz. enz.
Op het Voedfestival laten we alles graag zien, en uiteraard ook proeven!

Raefen

Eko-Tours is als ‘jong’ bedrijf een enthousiaste Cittaslow supporter. We onderschrijven de uitgangspunten van Cittaslow en sluiten daar naadloos bij aan met onze producten, de excursies door het gebied en de mooie samenwerkingen in de regio, zoals met de schaapsherder van Exloo en vele ondernemers.
We zijn gestart in 2016 met het verzorgen van excursies in de mooie omgeving van Exloo met 100% elektrische terreinauto’s. Mooie tours in de natuur waarbij de deelnemers zelf rijden in deze elektrische terreinauto’s. En de gids hun meeneemt naar mooie en bijzondere plekjes en bezienswaardigheden en hier enthousiast en uitgebreid over vertelt. Een groot succes en aanwinst voor de gemeente Borger-Odoorn.
En in 2019 hebben we het aanbod uitgebreid met excursies op de 100% elektrische Eko-Choppers. Een bijzonder nieuw voertuig waarmee je fluisterstil de omgeving verkent en langs de mooiste plekjes komt. Verschillende routes zijn daarbij mogelijk met verschillende thema’s. De speciale route-app leidt je door het gebied en geeft onderweg nuttige informatie. Eko-Tours – beleef het groene avontuur ! http://www.eko-tours.nl

Op pad met Eko-tours

Tourist Info Westerwolde Promotie Westerwolde is met vele toeristische ondernemers en andere partijen  een grote en krachtige stichting op het gebied van recreatie en toerisme. Zij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van recreatie en toerisme in Westerwolde. Daarnaast zet Promotie Westerwolde zich samen met de ondernemers en andere partijen in om Westerwolde – door middel van marketing en promotie – zowel regionaal als landelijk op de kaart te zetten.De speerpunten van Promotie Westerwolde zijn wandelen, fietsen en kanoën. http://www.westerwolde.groningen.nl

Smeerling door Marcel Kerkhof

Westerwolds Goud De lekkerste kaas uit Westerwolde komt van Bio-boerderij Landleven in Onstwedde. De melk van gehoornde bontgekleurde dames wordt ’s ochtends vroeg vers verwerkt tot Westerwolds Goud-kaas. Door korte lijntjes wordt de smaak en kwaliteit goed behouden. En dat smoakt goud! http://www.westerwoldsgoud.nl

Eullie uut Grunn

Natuurlijk Fit Iedereen kan sporten! Niet alleen eten, maar ook bewegen tijdens het voedfestival. http://www.natuurlijkfitexloo.nl

Natuurlijk Fit Exloo

InnovatieVeenkoloniën een sterk en flexibel agro-netwerk van, voor en door ondernemers in en rond de Veenkoloniën, in samenwerking met overheden, onderwijs en onderzoeksinstellingen. Doel van InnovatieVeenkoloniën is om te zorgen dat agrariërs in de regio op termijn onafhankelijk zijn van extra overheidssteun. Dit willen we bereiken door het rendement van de boerenonderneming te verhogen en te verduurzamen met behulp van een professioneel en innovatief kennisnetwerk.

Agrarisch bedrijf Hoekman Aan de Grootakkersweg in Exloo is het bedrijf van de Fam. Hoekman.  Deze locatie ligt aan de Beleefroute. Eén van de specialisaties is de verbouw van zaaigraan (gerst). Hun product is de basis van het produceren van brouwgerst. Behalve het bezichtigen van de graanbewaring is ook Agrifirm aanwezig om een toelichting te geven wat er allemaal met de gerst gebeurd en uiteraard het eindproduct. Deze keten bestaat uit zaaizaad, brouwgerst, mout en tenslotte bier.  Agrifirm zal daarom de samenwerking met Bavaria (afnemer van de mout) ook verduidelijken. 

Het Hunebedcentrum brengt je dichtbij de oermens. Waan jezelf in de prehistorie, de tijd van je vroegste voorouders, in het vernieuwde Hunebedcentrum. Op steenworp afstand van het grootste hunebed liggen de verhalen voor het oprapen, kom interactief in contact met de hunebedbouwers. Ben je nieuwsgierig naar het leven van de hunebedbouwers, met deze nieuwe expositie geniet je volop. En buiten, in het Oertijdpark, sta je oog in oog met de oermens. Lang, lang geleden komt hier in Borger ineens wel héél dichtbij.http://www.hunebedcentrum.nl

Hunebedcentrum in Hunebedhoofdstad Borger

Wapen van Exloo: Maak kennis met Dubbel Doel Vlees. Een deel van de Hollandse melkkoeien heeft een dubbel doel, namelijk de productie van melk en een goed stukje vlees. Dit is vlees met een lage CO2waarde. De koeien geven minder melk dan de melkrassen, en minder vlees dan de vleesrassen. Dat was vroeger heel normaal in Nederland en nu is het bijzonder en bijzonder lekker. https://wapenvanexloo.nl

Brasserie “Bij Els”/ Meulenhoek: Drentse Weidevlees met Teriyki (soja saus) en salade, vegetarische pasta met Lady Blue kaas en van de Big Green Egg Drentse Bavette. https://restaurant-bijels.nl

De Venehoeve Wij hebben een biologisch melkveebedrijf in 2e Exloërmond. Van een gedeelte van onze melk maken wij zuivel op de ambachtelijke manier. De zuivel wordt gemaakt zonder conserveringsmiddelen en verpakt in glazen fles en pot. Wij maken diverse producten waaronder, karnemelk, boter, vla, yoghurt, kwark, kefir en hangop en in diverse smaken. Daarnaast hebben wij een melktap waar verse rauwe melk in zit. Wij hebben voor aan de weg een winkel waar wij onze zuivel in verkopen. Ook kan je in diverse winkels onze zuivel producten kopen. Op onze website staan enkele winkels vermeld. We houden regelmatig open dagen of staan soms op fairs.http://www.devenehoeve.nl

Rineke Dijkinga is auteur van meerdere gezondheidskookboeken. Daarnaast ontwikkelt ze, samen met haar man, Wageningen Universiteit en van Hall Larenstein het concept ‘Heerlijk Westerwolds Land’: Een project voor bijen, bodem, boeren en ons bord. Rineke vindt dat elk mens recht heeft op duurzame, volwaardige, gezonde en gevarieerde voeding. Maar ook dat elk mens de plicht heeft om als goed rentmeester met de aarde om te gaan. Duurzaam voedsel is voor haar veel meer dan een biologisch keurmerk. Het is haar missie om de brede definitie* van duurzaamheid onder de aandacht te brengen bij consumenten, bedrijven en zorgverleners. Dit zowel bij PUUR Westerwolde, op Heerlijk Westerwolds Land, als productontwikkelaar bij PUUR Rineke en in al haar boeken, lezingen en trainingen. Deze definitie van duurzaamheid onderschrijft zij van harte: *Duurzaam voedsel is voeding -met een zo laag mogelijke impact op milieu en klimaat -die bijdraagt aan klimaatzekerheid -aan de gezondheid van huidige en komende generaties -en aan biodiversiteit en gezonde ecosystemen -die cultureel geaccepteerd, toegankelijk en betaalbaar is -die voorziet in voldoende & wezenlijke voedingstoffen -veilig en gezond is -het fair trade principe voor de boer hanteert -optimaal rekening houdt met natuurlijke en menselijke hulpbronnen. Tijdens het voedfestival geeft Rineke een lezing in het Dorpshuis en zijn haar producten te koop. http://www.rinekedijkinga.nl http://www.puurwesterwolde.nl

Westerwolde on Wheels a.k.a. Hof van Sellingen.

In het hart van Sellingen bevindt zich Hof van Sellingen. Hof van Sellingen heeft een totaalconcept in huis.

Er is namelijk een woondecoratiewinkel, een tearoom, een b en b en sinds een paar jaar zijn er ook Foodtrucks: Westerwolde on Wheels dus. Met twee van deze foodtrucks gaan we naar Exloo. We hebben het dan over de “Orange Giant” en de “Yellow Friend” Deze foodtrucks hebben elk hun eigen stijl. Bij de “Orange Giant” kunt u zich tegoed doen aan Westerwoldse Twisters en Biologische Westerwoldse Friet! Deze wordt natuurlijk geserveerd met Biologische, huisgemaakte  mayonaise. Hier kunt u ook een Westerwolds biertje kopen of een biologisch Sapje! Bij de “Yellow friend” worden weer andere gerechtjes gepresenteerd. Laten we deze gerechtjes nog even geheim houden! Wel zo spannend. Na het grote succes van vorig jaar in Westerwolde, zijn we erg verheugd om nu richting Exloo te gaan. Wij bestellen alvast de zon, als u dat ook allemaal doet, dan wordt het een prachtige dag. U kunt ons niet missen, we hebben 22 meter aan foodtruck bij ons! Wij hebben er zin in, jullie ook?