Wandelingen, activiteiten, lezingen

Voed-Express:

Tijdens het VoedFestival zorgt de Kloosterboerderij voor “stap-op-stap-af”-vervoer langs alle hotspots in het gebied. U reist met de “Westerwoldse-Safari-Express”.
Tijdens deze rit kunt u genieten van de Westerwoldse natuur en uitstappen op de plek naar keuze: de Kloosterboerderij, de parkeerplaats bij Ter Borg, voor een korte wandeling naar de Schaapskooi of naar het boekweitveld, we stoppen bij Heerlijk Westerwolds Land, bij de oude Melkfabriek, bij Puur Westerwolde in de Noordmee of bij het Biologisch Geitenbedrijf van de familie Alting.
 
Laat u vervoeren…of zelfs in vervoering brengen!!

Wandelingen

Ook te voet kun je op pad om Westerwolde te zien in al zijn pure pracht: een idyllisch kleinschalig landschap van bossen, riviertjes, akkers en esdorpen. Je kunt alleen op pad of met een boswachter van Staatsbosbeheer. Je loopt tussen de velden door waar kort geleden de biologische rogge en boekweit zijn geoogst. En wat schetst je verbazing… die dag is er een leuk terrasje te midden van de akkers. Waar je de heerlijkheden uit Westerwolde kunt eten en drinken. Wees welkom tussen de boekweit bij boer Jan Buining.

https://www.facebook.com/voedfestival/videos/450871358761529/

 

Wildplukwandeling

Vertrek 11.15 uur onder leiding van Leah Groenweg vanaf locatie Heerlijk Westerwolds Land

 

Activiteiten

Melkfabriek Laude

11.30, 13.00 en 15.00 uur rondleiding over het terrein en de fabriek door BOEI.

 

Schaapskooi Ter Borg

Behoefte aan een moment van rust tijdens deze dag? De dames van Kopje Genieten heten je, samen met 2 kunstenaars, van harte welkom bij Schaapskooi Ter Borg. Een uitgelezen plek om de stilte te genieten met koffie, thee en huisgemaakt gebak aan de oever van de Ruiten Aa.

Tentoonstellingen Schaapskooi Ter Borg:

Agnes Spruit, viltkunstenares

Al sinds mijn kindertijd beleef ik de natuur als een vanzelfsprekend gegeven in mijn leven. Ik speelde er, werkte met mijn ouders en de boswachter in natuurgebieden en genoot van de prachtige landschappen. We leven van de aarde en ik voel heel bewust dat we zuinig moeten zijn met deze bron. Als theatermaakster heb ik een aantal natuurvoorstellingen gemaakt voor kinderen. 

In 2010 ontdekte ik het maken van vilt met schapenwol als medium om mijn verhalen te vertellen. Ik werk graag met natuurlijke materialen zoals ruige schapenwol, boomstronken en stenen. In mijn vilt verwerk ik soms ook grassen en zaden.In 2013 exposeerde ik met mijn expositie ’RONDEDANS MET MOEDER AARDE’ in St. Petersburg-Rusland op een duurzaamheidsfestival op uitnodiging van de Nederlandse ambassade. Daarna reisde de expositie naar het viltmuseum in Frankrijk en sinds 2015 is ze te bewonderen op eigen bodem, namelijk in Museum Het Kruithuis in Bourtange. Aan de duizenden reacties op briefjes bij het beeld van Moeder Aarde kun je zien dat de zorg om de natuur en de aarde als onze bron de mensen erg bezig houdt. U kunt deze expositie nog bezoeken t/m 31-12-2018.

Ik verheug me op de expositie in de schaapskooi. Hier laat ik een paar werken zien die gemaakt zijn van ruige wol van de Drents Heideschapen die in het natuurgebied ’Ter Borg’ bij de schaapskooi lopen. Mijn invalshoek voor deze werken is de natuur, het landschap en onze voeding. Ook hier mag u, via briefjes, zelf ook een bijdrage leveren aan het werk.

André Dümmer, natuurfotograaf

André is fotograaf en maakt prachtige beelden van de natuur en het landschap op natuur in binnen- en buitenland, hij is afkomstig uit Ter Apel, Westerwolde.

 

Kloosterboerderij:

Vogelhuisjes maken bij de ANOG

Kinderen kunnen een kartonnen vogelhuisje mooier maken met stickers en kleurtjes. Uiteraard mogen ze dit vogelhuisje dan meenemen.

 

Heerlijk Westerwolds Land

Wilde plantenwandeling met Leah Groenweg

Ga mee op de eetbare wilde plantenwandeling met Leah Groeneweg. Zij vertelt en laat je zien welke planten je kunt eten. Samen met Leah eetbare planten plukken en Tim maakt er daarna een heerlijke pesto van. Dat zijn veel vliegen in één klap: wandelen, genieten, kennis opdoen èn proeven. Op Heerlijk Westerwolds Land, daar vind je Leah en Tim. De wandeling start om 11.15 uur. Zorg dat je erbij bent.

Kom cider proeven

Heb je appels over? Zummercider heeft een plukservice, maar tijdens het VoedFestival mag je ook appels bij ons inleveren bij onze kraam op het Heerlijk Westerwolds Land. De appels worden gewogen en omgerekend in liters krijg je een percentage daarvan terug in de vorm van cider op het moment dat die gereed is.

Insectenhotel

Wie werkt ermee aan ons insectenhotel? Landschapsbeheer Groningen bouwt op Heerlijk Westerwolds Land een heus insectenhotel en wie wil mag komen helpen het hotel te vullen. Als we klaar zijn heeft ie gelijk z’n vaste plek en komen er hopelijk heel veel gasten in dit hotel wonen. En wil je zelf ook eentje bouwen: Landschapsbeheer vertelt je hoe je dat het beste aanpakt. Hoe leuk is dat!

 

Lezingen

11.30 uur Arthur Doornebosch over oude granen in de stal van de Kloosterboerderij Bleyendael

Arthur Doornebosch vertelt je graag over zijn passie: Oude granen die in de Middeleeuwen verbouwd werden in Westerwolde. En inmiddels weer een plekje verworven hebben in dit gebied. Wat kun je met deze oude granen bakken in onze moderne tijd? En wat maakt dat deze granen zo goed passen in ons streven naar verduurzaming van de landbouw.

De onderstaande lezingen zijn helaas al volgeboekt.

De boer als apotheker van de toekomst
Theo Mulder van 11.45 – 13.00 uur
Voor een agro-ecologische voedselproductie is een verandering in ons denken nodig. Inzet van minder chemie en kunstmest, samenwerken met micro-biologie om je te helpen vitale producten te produceren en vruchtbare bodems te bouwen. Deze manier van landbouw is revitaliserend. Elke hectare landbouwgrond is dan een hectare van hoop. Op naar ”boerderijen, de apotheken van de toekomst”.
Deze lezing is zeer de moeite waard voor iedereen die in gezonde voeding, het milieu en/of gezondheid geïnteresseerd is. Of je nu boer of consument bent.
Leg de bodem onder je gezondheid
door Rineke Dijkinga van 13.30 tot 14.45 uur
Wil jij weten hoe je de bodem onder je lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid kunt leggen door je darmen van gezond eten te voorzien? Kom dan luisteren naar Rineke Dijkinga. Zij vertelt je alles over de opmerkelijk treffende analogie tussen bodemgezondheid en darmgezondheid.
GOED ETEN | Filosofie van voeding en landbouw
Michiel Korthals van 15.00 – 16.00 uur

Gaat jouw voorkeur uit naar regionale verbanden boven de wereldmarkt? En als je na wilt denken over-, nieuwsgierig bent naar hoe het anders, eerlijker en gezonder kan. Michiel Korthals, emeritus hoogleraar, filosoof en auteur vertelt hierover tijdens ons festival.

“De twijfel over wat we moeten eten, wat gezond is en duurzaam, groeit bij heel veel consumenten”, schrijft Michiel Korthals op de eerste pagina van zijn boek.

Er zijn meer basale emoties rond eten, zoals een gevoel van trots op het gerecht dat je hebt gekookt. Zelf koken draagt sterk bij aan de waardering van voedsel. Iets kant-en-klaars in de magnetron te zetten – met de schaar koken, noem ik dat – ik veroordeel het niet, maar ik ben er ook geen voorstander van. Er is zóveel wat je zelf kunt doen, en waardoor je eten meer waardeert. Waarom bestaat er bijvoorbeeld geraspte kaas? Het kopen van zo’n zakje in de supermarkt kost meer tijd dan zelf raspen.

We geven de macht over wat we eten in handen van een kleine groep, namelijk uiteindelijk aan de bestuurders van chemieconcerns als Bayer en Monsanto. Zíj bezitten de grondstoffen, zoals zaden, die boeren nodig hebben. Maar hoe kleiner de groep is die de macht heeft, hoe geringer de controlemogelijkheden worden. Kan ik als consument nog achterhalen wat zo’n zakje kaas aan gevolgen heeft voor het klimaat, voor biodiversiteit? Hoe weet ik of de boer een fatsoenlijke prijs voor zijn werk krijgt?