Activiteiten in Exloo

 Er zijn drie mooie routes samengesteld:

  • De Culinaire route
  • De Cittaslow Beleefroute
  • De LOFARroute

Hieronder een globaal overzicht van de verschillende locaties en deelnemers. Lees ook onze special: Cittaslow Voedfestival 2019

11. 00 uur Opening op het Centrumplein Zuiderhoofdstraat/ Schoolstraat

Burgemeester Jan Seton van Borger-Odoorn, loco-burgemeester Giny Luth van Westerwolde en gedeputeerde Hans Kuipers verzorgen de opening van het festival en starten symbolisch de herontwikkeling van de locatie.

Sportief op het Boerenerf WORKSHOPS: om 11.30 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur. Aanmelden 06-12522660 (appen of bellen) Hoofdstraat 31

Natuurlijk Fit Exloo

LOFARdag van 12.00 uur tot 17.00 uur op het LOFARterrein

  • Natuur- en sterrenkunde excursies
  • Lezingen door ASTRON en Het Drentse Landschap
  • Speel met licht, geluid en zwaartekracht in de kindertent ( in Exloo op het sportveld)
  • Voor tieners is er de Discovery Truck van de Rijksuniversiteit.
  • Outdooractiviteiten door 25 graden Noord

Cittaslow markt op het Plein 11.00 -17.00 uur met De Kaasbank, Coöp Schippers, Slijterij Borger, Annie’s kraam, Groenteboerinnetje, Ecodorp Noordeland, Het Streekje, de foodtrucks van Westerwolde on wheels, Wieringa’s crackers,
Innovatie Veenkoloniën, Natuurvoeding De Ieme, Banketbakkerij PUUR Ambacht, Raifen, Golfpark Exloo, Uit de keuken van De Porrepoele, t Schoone Schoap en de aardbeien van Boer Geert.

Levende Have op de Brink

Wat is leuker dan kennis te maken met de dieren en hun verzorgers die een belangrijk onderdeel van ons voedsel maken. Akkervarkens, schapen, alpaca’s, scharrelkippen en kalfjes om te bewonderen en misschien wel te aaien. Kom kijken bij het Hippisch Centrum, de Nubische geiten, het Valther varken, Lekker Drents eitje, de Akkervarkens, biologische zuivelboerderij De Venehoeve en Atelier De Tuinkamer.

Een akker alpaca

Lezingen (locatie Dorpshuis)

Let op! Er is een maximum van 75 luisteraars en na aanvang van de lezing worden geen personen meer toegelaten.  Vanaf circa 1 uur voorafgaand aan de lezing , in het dorpshuis,  worden GRATIS toegangtickets aan de geïnteresseerde bezoekers verstrekt.

11. 45 uur Rineke Dijkinga

Slowfood, de weg naar een gezond brein?
Een gezond brein staat hoog op het wensenlijstje van zowel jonge als oudere mensen. Een gezond brein draagt bij aan fitheid, vitaliteit, blijmoedigheid, een goede nachtrust, stabiliteit, stressbestendigheid, een gezond leer-, concentratie- en herinneringsvermogen. En aan nog heel veel meer! Een belangrijke voorwaarde voor een gezond brein is een gezonde darm: de ‘bodem’ van onze gezondheid. Onze darmen zijn voor een optimale gezondheid ondermeer afhankelijk van voedsel uit een gezonde bodem & omgeving. Is voedsel uit een gezonde bodem & omgeving daarmee de weg naar een gezond brein? En van welk voedsel is ons brein specifiek afhankelijk? Rineke vertelt je er alles over tijdens haar lezing op het Cittaslow Voedfestival.

http://www.rinekedijkinga.nl

http://www.puurwesterwolde.nl ,

https://www.facebook.com/rinekedijkinga

https://www.facebook.com/HeerlijkWesterwoldsLand/ ,

https://www.instagram.com/rinekedijkinga/ ,

https://www.linkedin.com/in/rineke-dijkinga-82249b13b/

Rineke Dijkinga

14.00 uur Ineke Haisma

Ineke Haisma runt sinds 2005 haar praktijk in Marum. Zij helpt mensen met allerlei gezondheidsklachten en overgewicht. Zij heeft een boek geschreven dat heet “Met Verstand Gezond”, omdat Ineke vindt, dat wij veel te weinig weten over wat goede en verkeerde voeding voor ons lichaam betekent. Ze heeft een passie voor voeding maar ze vindt: Pas op! “We eten ons ziek” De meeste ziekten overkomen ons niet, er ging vaak al heel wat aan vooraf. Westerse ziektebeelden worden niet veroorzaakt door een bacterie, virus of hygiëne problemen waaraan we vroeger overleden. We krijgen tegenwoordig te veel verkeerde stoffen binnen die onze regelsystemen, zoals het hormonale systeem, hinderen. Als orthomoleculair therapeut, docent en auteur kom Ineke graag naar Exloo en probeert zij dit met één woord uit te leggen! http://www.meo-auxilio.nl

Lezingen ( locatie Bussemaker) 12.00-17.00 uur doorlopend

Michiel Brentjens gaat vertellen over Lofar en Astron (Bussemaker)
Pietro Zucca toont live beelden van Lofar (Bussemaker)

Bij Galerie Zwakanaga zijn veel gasten: demonstraties schilderen, beeldhouwen en glasblazen. Glaslas, Vrouw en co meubelrestauratie en catering.

Hoekman aan de Grootakkersweg (7875AP2) geeft informatie over de voedselketen van zaaigraan. Agrifirm verbouwt brouwgerst en verzorgt de opslag en productie mout. Dat resulteert uiteindelijk in het bier van Bavaria.

Muziek (diverse locaties)

Op het terras van Bussemaker: Eikens en Warta o.a. met hits uit de jaren 60 en 70 van 12.00-17.00 uur.

Op het terras van Brasserie “Bij Els”/Meulenhoek: straatmuzikant Rudolf Kuco o.a. met goed in het gehoor liggende nummers in vele genres; in het Nederlands, maar ook in het Duits en in het Engels. van 12.00-17.00 uur.

Op het terras van het Dorpshuis: Blue Silver Jazz Band o.a. oude stijl Jazz uit het New Orleans en Dixieland repertoire van 15.00-17.00 uur.

Op het terras van Wapen van Exloo: gezellige achtergrond muziek: 11.00-17.00 uur.

12.00 uur Onthulling in de Beleef- en beweegtuin

Een draaimolen voor rolstoelgebruikers!!! Burgemeester Jan Seton gaat het toestel officieel openen samen met Mohammed Mousa uit Exloo die in zijn rolstoel het toestel als eerste in gebruik gaat nemen. De Beweeg- en beleeftuin is een initiatief van de Stichting Waar een wil is. Dankzij de financiële ondersteuning door de Rabobank Het Drentse Land en Stichting TVM Foundation is de draaimolen gerealiseerd.

Rolstoeldraaimolen

Verder in de Beleeftuin achter het gemeentehuis: het Hunebedcentrum in samenwerking met In ’t Wilde weg gaan koken op een kampvuur. Dagopvang Urika en Verzorgd Wonen Exloo laten zien wat je met eten kunt doen. Schapenhouderij Kaspers neemt schaapjes en ezels mee.

Bij de Schaapskooi zijn de Schaapskudde Exloo, Grasdierdorp, Schapenwol, de Tourist Info Westerwolde, TIP Exloo en Theeschenkerij De Blauwe Heksenketel.

B&B Rondbargie Polweg 3A, met Theeschenkerij Cumlaudehoeve, jeneverstoker Marcel Goudriaan en honing van De Gouden Moer.

In De Smidswal exposeren de Westerwolde landschapsfotograaf André Dummer en schilderes Inge Halsema. Kopje Genieten zorgt voor allerlei lekkernijen.

Cumbling onder leiding van een gymdocent met lasergun

Sportveld achter het gemeentehuis: maak kennis met LOFAR in het planetarium en doe mee met de kinderactiviteiten.

Op het betonpad nabij de Polweg geeft de folkloristische vereniging demonstraties. Er is een houtgestookte broodoven, er worden aardappels gerooid, gemaaid en gedorst. Brouwerij Westerwolde verkoopt echt Westerwolds bier, Eullie oet Grunn met gezonde koolzaadolie en Duursma met kalfjes.