Uncategorized

Deelnemers en deelnemen

Het voedfestival draait om het weer op gang brengen van de lokale voedselketen. Centraal staan de lokale boer, consument, producent, bestuurder en verwerker. Met het Voedfestival hopen we dat winkels, horeca, verwerkers, consumenten en boeren de handen ineenslaan en samen lokaal en duurzaam eten tot speerpunt maken.

Genieten van streekgerechten? Ook daarvoor kom je naar ons VoedFestival. Heerlijke poffert, gemaakt van naakte haver van boer Buining, gemalen door de Graanrepubliek, geitenkaas van boer Alting en tripel bier van de Westerwoldse Brouwerij. Wat een samenwerking, als dat niet Cittaslow is….

 

Deelnemen?

Bent u ondernemer in Westerwolde of Borger-Odoorn, spreekt de Cittaslowfilosofie u aan en denkt u een bijdrage aan dit project te kunnen leveren, neem dan contact met Harmien Haan op: harmien@rinekedijkinga.nl of info@voedfestival.nl

 

Maak kennis met de deelnemers:

Annies kraam

Proef een rijke variatie aan zelfgemaakte jam en chutney.
Verwonder je over de mogelijke groenten en fruit de tot dit soort heerlijke spreads gemaakt kunnen worden.

Mulder Agro

Mulder Agro neemt de bezoeker mee in de traditionele methode die Japanse boeren vroeger al gebruiken om de bodem van hun land te verbeteren. Koop meteen je eigen organisch materiaal in en begin vandaag nog met een gezondere bodem voor je tuin!

Imkerij Tolhuis & Zn.

Bij ons kunt u terecht voor honing, huisgemaakte jam, bijenwas, boenwas en zeep. Onze honing is 100% natuurlijk; dus zonder allerlei vreemde toevoegingen.Dit jaar is een behoorlijk aandeel van de oogst afkomstig van de vele boekweit projecten. Ook voor zuivere bijenwas kunt u bij ons terecht. Vrij van bestrijdingsmiddelen en toevoegingen, omdat wij ernaar streven onze 130 volken in stand te houden zonder chemie.

De jam is zelfgemaakt en volgens grootmoeders recept: eerlijk en heerlijk!

’t Moment eten en drinken uit Veelerveen

In lunchroom ’t Moment eten en drinken in het oude kerkje van Veelerveen wordt u verwelkomd door Hans en Marrianne. Verwen uzelf met een kopje lekkere koffie en huisgemaakte appeltaart. De appeltaart wordt gemaakt met ingrediënten uit de omgeving of biologisch uit eigen tuin. Verder vindt u bij ons een uitgebreide lunchkaart met heerlijke soepen, broodjes en maaltijden. U bent welkom met uw kinderen voor wie altijd wel een spelletje in de kast staat. Ook uw huisdier is meer dan welkom. Tijdens het Cittaslow Voedfestival zien we u graag op het terras bij locatie ‘geitenhouderij Alting’ aan de Zevenmeersveenweg nr. 11 in Sellingen.

Uit de keuken van De Porrepoele

Al jaren verwerken Peggy Jansen & Geerte van den Wildenberg hun groente- en fruitoogst in allerlei heerlijke (houdbare) producten. Voor eigen gebruik, voor familie en vrienden, voor gasten van onze B&B De Porrepoele. In 2018 hebben we het keurmerk Streekproduct Westerwolde verkregen en zijn we onze productie gaan uitbreiden. We streven ernaar volledig biologisch te produceren, bij voorkeur gebruikmakend van eigen oogst en lokale producten. We werken samen met Bio-boerderij ‘Landleven’ en Westerwolds Goud en zijn er trots op dat onze zwartebessenjam daar verwerkt wordt in overheerlijk zomerrood-ijs. Onze producten zijn te koop aan onze ventkar (Dwarsstukkerweg 3, Alteveer) en op zaterdagochtend bij de Bio-boerderij.

Bij Thijs

Bij Thijs vindt je in de Melkfabriek te Laude tijdens het Cittaslow Voedfestival. Zij staan er met de meest authentieke streekdrank van Nederland: Kalkwijck! Zij zijn akkerbouwer en eindproducent. Ontdek het a.s. zaterdag bij de stand van ‘Bij Thijs’.

Voedfestival, Cittaslow en kanovaren!
Ook een stukje kanoën door het unieke landschap van Westerwolde is mogelijk!
Naast wandelen met een boswachter, mee met de safari-taxi of fietsen, is ook kanoën bedoeld om van de ene naar de andere locatie van het Voedfestival te komen.
Onder begeleiding van een aantal enthousiaste vrijwilligers hebben we een klein stukje uniek landschap opengesteld op de Ruiten Aa voor de bezoekers van het Voedfestival. Deze unieke en waarschijnlijk enige kans kunt u zelf ervaren. Het gebied wordt vanaf komend najaar teruggebracht in de meanderende staat zoals het vroeger was. Daarmee wordt het gebied in de toekomst nog natuurrijker dan het nu al is. Een unieke kans die we, weliswaar op kleine schaal, beschikbaar stellen.
U hoeft niet er’varen’ te zijn om een klein stukje met ons mee te varen door het in de Ecologische Hoofdstructuur gelegen gebied. We voeren u langs interessante oevers, uitzichten, onder grote bomen door, met toestemming van Staatsbosbeheer.
Uiteraard doen we dit onder de Cittaslow- lag, dus van haast is geen sprake. Het beleven van de natuur is in deze omgeving ook een ‘way of life’. De benodigde energie voor zo’n tochtje vindt u overal op de verschillende locaties van dit festival.
De tocht ligt tussen de melkfabriek in Laude en de Noordmee in Sellingen. Een uitstapplaats halverwege is mogelijk bij de Schaapskooi van Staatbosbeheer. Ook daar wordt u natuurlijk weer gastvrij onthaald!
Deelname is mogelijk van af 15 jaar en met zwemdiploma. In de route zijn trappen en pontons opgenomen.

Kopje genieten

Bij Kopje Genieten kunt u terecht voor heerlijk huisgemaakt wisselend gebak. Wij werken met natuurlijke smaak- en kleurstoffen en we laten het resultaat voor zichzelf spreken. Naast onze taarten kunt u bij ons ook terecht voor diverse high tea varianten. Maar ook voor een brunch, lunch of huiskamerdiner kunt u bij ons aanschuiven. Wij bieden de mogelijkheid om zowel binnen als buiten te genieten. Tijdens het Cittaslow VoedFestival staan wij bij de Schaapskooi met diverse soorten gebak en quiche die u kunt nuttigen op ons terrasje met een kopje koffie, thee of biologische frisdrank.
Wij zien u graag dan.

Marlies Duran en Voedselbos Glimmen

Heb je interesse in het ontwerpen en aanleggen van een pluktuin of voedselbos op je eigen terrein? Op het Cittaslow Voedfestival bij Heerlijk Westerwolds land vind je een stand van Marlies Duran en het Voedselbos te Glimmen.
Zij is tuin- en landschapsontwerper gespecialiseerd in eetbare tuinen en permacultuur en leidt je graag rond in de salade – en theepluktuin van Rineke Dijkinga op Heerlijk Westerwolds land.

NijLand erf- en terreininrichting
Mijn naam is Marjan Nijland. Ik kan van dienst zijn bij het concreet maken van ideeën en initiatieven door functies en wensen voor een erf, terrein of woon- werklandschap te vertalen naar een duidelijk plan. Waarbij ik inzicht geef in mogelijkheden, creatieve en praktisch haalbare oplossingen aandraag en voorstellen doe. Ik maak schetsen en visualisaties ter verduidelijking van een plan tot aan een uitgewerkt ontwerp en beplantingsplan voorbereidingen voor realisatie.

Een integrale manier van werken heeft mijn voorkeur, zodat bestemmingen, functie(s), wensen en eisen gecombineerd worden tot een realistisch, toekomstbestendig ontwerp.
Wat mij betreft veel groen in en om dorpskernen: bomen, heesters, vaste planten, kruiden.
Zoveel mogelijk ecologische verantwoord, bewuste sortimentskeuze qua beplanting, behoud van cultuurlandschap, uitgaande van onderlinge samenhang, educatief aantrekkelijk als het gaat om speelterreinen.

Hierbij maak ik gebruik van mijn ervaring en vakkennis maar ook nuchter boerenverstand zet ik graag in bij het verduurzamen, leefbaar maken en houden van het platteland.
Het enthousiasmeren van diverse partijen is een belangrijk onderdeel tijdens een ontwerptraject.

Met grote belangstelling volg ik de ontwikkelingen en innovaties op gebied van:
voedselproductie, nieuwe (agrarische) bedrijvigheid, gezonde leefomgeving en natuur en landschapsinrichting, korte ketens, nieuwe sociale samenwerking. Uitdagingen waar we voor staan op gebied van omgaan van de belasting op het milieu: bodem, water en behoud biodiversiteit bijv. zie ik niet als belemmeringen, maar als een kans.

Glutenvrij Van der Lei
Glutenvrij/Graanvrij/Suikervrij/Eivrij/Lactosevrij/Koemelkvrij/Vegan
(H)eerlijke voeding in relatie tot een goede gezondheid. Onze Groene Stevia wordt verbouwd in Rwanda, waar de lokale bevolking wordt geholpen bij het zaaien, verzorgen en oogsten. Mede hierdoor goede kans een hoge opbrengst te krijgen en er zo ook een goede prijs voor te ontvangen. Deze Groene Stevia bladeren zijn onbespoten, worden zongedroogd, met behoud van vitaminen en mineralen, een heerlijke suikervervanger.

Amandelmeel, waar de olie en de melk nog in zit: hiermee kun je je eigen amandelmelk maken, met een liter gekookt, afgekoeld water. Heel puur van gemalen onbespoten en onbehandelde amandelen. Smakelijke glutenvrije broodjes/soepstengels/koekjes. Wij doen mee deze dag, omdat we graag mensen blij willen maken met het goede nieuws, dat er voor iedereen uitzicht en hoop is. Tijdens deze dag veel voordeel bij meerdere aankopen.

De bakkers van de Dubbel Drentse Broden

‘Kom vooral proeven van alle heerlijkheden op ons VoedFestival. De bakkers staan bij de biologische Geitenhouderij aan de Zevenmeersveenweg.’

Brouwerij Westerwolde

Brouwerij Westerwolde brouwt en verkoopt bier met eerlijke grondstoffen en zonder hulpstoffen. Alles puur natuur, met als vaste basis ingrediënten mout, hop, gist en heerlijk zacht water uit de Westerwoldse grond bij Sellingen. Ons streven is om in de toekomst waar mogelijk de ingrediënten lokaal in te kopen of misschien een gedeelte ervan zelf te verbouwen, met daarbij zeker aandacht voor een duurzaam beheerde bodem.   

Om de unieke smaken te krijgen voegen we soms kruiden, specerijen of fruit toe. Ook kun je ‘spelen’ met de kooktijd, de verschillende gistsoorten en bijvoorbeeld de aroma-hop om de unieke smaken te krijgen. Wist je dat 70% van de smaak van het bier bepaald wordt door de gistkeuze? Hop zorgt weer voor de bitterheid en het aroma, en de mout voor de kleur, zoetigheid en body. 

Met onze speciaalbieren kun je ook de lekkerste recepten klaar maken. Denk aan stoofschotels met bijvoorbeeld de Tripel of een hartige poffert met het Westerwolder bier… beide te proeven op het Cittaslow Voedfestival!

Alle bieren worden gebrouwen op de ‘slow-manier’ en krijgen volop de tijd om op de natuurlijke manier op smaak te komen. Er komt geen pasteurisatie of filtering aan te pas om het proces te versnellen. En dat proef je!  Brouwers Harm en Thijs leggen het je graag verder uit tijdens de eerste editie van het Voed-festival. We staan met een stand bij de Melkfabriek in Laude én op het (boekweit)veld van boer Jan Buining even buiten het dorp Sellingen.

Agnes Spruit, viltkunstenares

Al sinds mijn kindertijd beleef ik de natuur als een vanzelfsprekend gegeven in mijn leven. Ik speelde er, werkte met mijn ouders en de boswachter in natuurgebieden en genoot van de prachtige landschappen. We leven van de aarde en ik voel heel bewust dat we zuinig moeten zijn met deze bron. Als theatermaakster heb ik een aantal natuurvoorstellingen gemaakt voor kinderen. In 2010 ontdekte ik het maken van vilt met schapenwol als medium om mijn verhalen te vertellen. Ik werk graag met natuurlijke materialen zoals ruige schapenwol, boomstronken en stenen. In mijn vilt verwerk ik soms ook grassen en zaden.

Ik verheug me op de expositie in de schaapskooi. Hier laat ik een paar werken zien die gemaakt zijn van ruige wol van de Drents Heideschapen die in het natuurgebied ’Ter Borg’ bij de schaapskooi lopen. Mijn invalshoek voor deze werken is de natuur, het landschap en onze voeding. Ook hier mag u, via briefjes, zelf ook een bijdrage leveren aan het werk.

Bakkerij Verbeek

Veel van de Westerwoldse granen gaan via bakkerij Verbeek naar de Nederlandse natuurwinkels. Een ambachtelijke bakker die de Cittaslow-principes hoog in het vaandel heeft. Tijdens het VoedFestival hebben zij de primeur met overheerlijke Westerwoldse ontbijtcrackers.

Zummercider

Kom cider proeven! Heb je appels over? Zummercider heeft een plukservice, maar tijdens het VoedFestival mag je ook appels bij ons inleveren bij onze kraam op het Heerlijk Westerwolds Land. De appels worden gewogen en omgerekend in liters krijg je een percentage daarvan terug in de vorm van cider op het moment dat die gereed is.

Eulie oet Grunn

Eulie oet Grunn is een initiatief van TCE Gofour uit het Groningse Stadskanaal. Naast een milde smaak, bevat koolzaadolie tal van gezonde kenmerken. Zo bevat koolzaadolie het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën. Ook bevat koolzaadolie veel onverzadigde vetzuren en is het rijk aan antioxidanten. Daarnaast bevat koolzaadolie Omega-3 en Omega-6 vetzuren en vitaminen. Koolzaad is een plant uit de kruisbloemenfamilie. Het telen van koolzaad heeft positieve effecten op de natuur. Zo is het telen gunstig voor de bijenstand en floreert klein wild en gevogelte eveneens goed in koolzaad.Koolzaadolie karakteriseert zich door zijn neutrale smaak, waardoor het minder overheersend smaakt in warme en koude gerechten dan bijvoorbeeld olijfolie. Met koolzaadolie zijn tal van culinaire gerechten te bereiden, zoals diverse soorten dressings voor salades, verrukkelijke pesto, mayonaise of knoflooksaus. Ook is koolzaadolie heerlijk als toevoeging aan de wokgroenten of een vleesgerecht.
Mensen ontdekken steeds meer het mildere alternatief koolzaadolie voor het sterker smakende olijfolie voor culinaire gerechten. Bovendien heeft koolzaadolie die lokaal geproduceerd wordt, een veel lagere CO2 footprint dan van ver geïmporteerde olijfolie.
Naast een milde smaak en lage CO2 footprint, bevat koolzaadolie tal van gezonde kenmerken. Zo bevat koolzaadolie het laagste percentage verzadigde vetzuren van alle plantaardige oliën. Ook bevat koolzaadolie veel onverzadigde vetzuren en is het rijk aan antioxidanten. Daarnaast bevat koolzaadolie Omega-3 en Omega-6 vetzuren en vitaminen.
Eulie Oet Grunn geeft tijdens het Voed festival 10% korting en bij aankopen boven euro 25,00 gratis de nieuwe CD van Erwin de Vries “Het Gele Gold”.

Kopje Genieten

Behoefte aan een moment van rust tijdens deze dag? De dames van Kopje Genieten heten je, samen met 2 kunstenaars, van harte welkom bij Schaapskooi Ter Borg. Een uitgelezen plek om de stilte te genieten met koffie, thee en huisgemaakt gebak aan de oever van de Ruiten Aa.

Stichting Evita

Wij werken met paarden op t land. In de natuur-, bos- & tuinbouw. In cadans met de aarde & al haar leven. Kikkers, spinnen en dieren levend om ons heen en blijven leven tijdens t maaien. Ploegen, eggen in de (BD) landbouw is (soms) ook nodig. Vooral om lucht en leven terug te brengen in de aarde. Wel met het juiste gereedschap, als je ‘t ons vraagt is dat het paard.

Daar waar de tracktor niet kan komen of te zwaar is. Paard op ‘t land gedragen door de aarde en daardoor minder belasting voor de grond. Een briezend groninger paard, rustig stappend over de akker. Ik denk dat iedereen zich er een bepaald gevoel bij voor kan stellen.

Terug in de tijd… doorgetrokken naar het nu! We laten een deel van ons werk zien, dicht bij het terras op het boekweitveld van boer Jan Buining.

Geitenboerderij Alting

In het mooie Westerwolde staat de biologische boerderij van Heinie, Ina en Niek Alting. Het is een prachtig gezicht, een grote kudde witte geiten in de weide. Heinie: “Het houden van geiten geeft ons veel voldoening. We werken graag met dieren. Respect voor dier en grond vinden wij zeer belangrijk.”

Geitenzuivel wordt in Nederland steeds populairder. Geitenvlees daarentegen nog niet. Waar het een lekkernij is in Zuid-Europa is geitenvlees in Nederland nog nauwelijks bekend. En dat is zonde want het is lekker en gezond vlees. Heinie is voorzitter van de coöperatie Bio Goat Meat, een coöperatie die zich inzet om geitenvlees bekender te maken en letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Tijdens het Cittaslow Voedfestival kunt u dus niet alleen verschillende soorten biologische geitenkazen proeven, maar ook biologisch geitenvlees.

 

Het Streekje

Wie heeft ze als kind niet gegeten: poffertjes! Ze zijn heerlijk met poedersuiker en een klontje boter, maar speciaal voor het CittaslowVoedFestival serveert Het Streekje ook kaaspoffertjes. Met de mix van Puur Rineke die bestaat uit naakte haver, boekweit en quinoa en dan met kaas uit de streek. Heerlijk hartig en weer eens wat anders. Het Streekje is in ieder geval heel enthousiast over het resultaat. Kom proeven en genieten op 15 september.

Bio-boerderij Landleven

in Onstwedde (Gr.) is bekend door de grote ronde koepelstal met stro. Onze biologische koeien hebben een heerlijk leventje met jaarrond frisse lucht, gevitaliseerd water en lekker biologisch voer. Van een gezonde bodem, waarop geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, komt gezond voer, dat in een natuurlijk tempo groeit en dus veel waardevolle voedingsstoffen bevat. Logisch dat dat gezond is….

Boerendochter Marijke, opgeleid als voedingstechnoloog, is sinds mei ’18 kaasmaakster op de boerderij van haar ouders. Ze maakt de heerlijkste biologische boerenkazen. Daarnaast verwerkt ze ook rauwe melk tot kwark. Bovendien wordt in de moderne zuivelruimte karnemelk, room en … roomijs geproduceerd! Elke zaterdag tussen 10 en 13 uur komen de klanten naar de boerderij voor deze lekkere zuivelproducten.

In het kraampje op het erf zijn in het seizoen ook biologische producten te koop, waaronder aardappelen van eigen bedrijf. “Vooruit naar vroeger” is het credo van de familie Luring. Een bedrijf zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, met een royale ronde potstal vol stro in de winter, met rechtstreeks contact tussen boer en klant en mooie bio-producten, zo van de boer naar jouw bord of beker.

(Bio)Logisch dat wij meedoen, dit past helemaal bij ons.

 

De Woeste Grond

De Woeste Grond is online natuurslager voor meukvrij grasgevoerd natuurvlees. Wij zijn erg gesteld op onze omgeving en houden van mensen, dieren en milieu. Wat je liefhebt zorg je goed voor en daarom verkopen wij alleen 100% zuivere producten. De grasgevoerde koeien en schapen worden geboren als landschapbeheerders. Ze worden grazend groot in de natuur van Noord Nederland. Het is dierenwelzijn ten top! Door de 100% weidegang zijn de dieren antibiotica vrij. De varkens hebben tot aan de slacht een natuurlijk leven. De Woeste Grond is een samenwerking aangegaan met vijfsterrenboeren die hun varkens biologisch bijvoeren en geen antibiotica geven. Alle dieren worden na een kwaliteitsvol leven met eigen vervoer – door ons zelf – kleine slachterij gebracht.
Wij verwerken het kwaliteit vlees op een ambachtelijke wijze in onze eigen slagerij en het is 100% meukvrij (zonder e-nummer, suiker, gluten of andere troep). Het wordt na het verwerken direct gevacuumeerd en ingevroren, hierdoor blijft de kwaliteit gegarandeerd. En met een diepvrieskoerier op -20 bij je thuisgebracht. Wij verkopen dieren van Schotse Hooglander, Maine Anjou, Schoonebeker schaap, vijfsterren varkens en biologische kip. Ook staat er vis (bijvangst) en wild in onze webshop. Daarnaast verkopen wij ons vlees in onze meukvrije winkel in Musselkanaal.

André Dümmer

André is fotograaf en maakt prachtige beelden Vande natuur en het landschap op natuur in binnen- en buitenland, hij is afkomstig uit Ter Apel, Westerwolde. Naast secretaris van IVN-Westerwolde-Oldambt, volgt hij een opleiding aan de Fotovakschool Apeldoorn voor verdere verdieping in het vakgebied. Ook is hij werkzaam bij de lokale regiokrant van RTV Westerwolde-Aktueel. André was in de jaren 80 een fanatiek fietser waarbij tochten van Nederland naar Zwitserland geen uitzondering waren. Tijdens deze fietstochten lag zijn interesse in het ontdekken van onbekende streken en het ontmoeten van nieuwe mensen.
Hij ontmoette tijdens een fietstocht in Zwitserland twee Amerikanen uit Colorado die op dat moment per fiets bezig waren met een wereldreis.
In 2013 volgde een vakantie naar Amerika; een camperreis dwars door de Verenigde Staten. Hier werd André geïnspireerd door de prachtige landschappen. Wat eerst een hobby was werd een passie.

André heeft al een aantal exposities gehad en verheugt zich om zijn werk te laten zien tijdens het Voedfestival in de Schaapskooi van Ter Borg. Het landschap Westerwolde, mooi vanwege de essen, rivieren, oude bomen en de rijke geschiedenis. Op deze gronden groeien de mooiste grassen, planten en bomen. Dit landschap is uitstekend geschikt voor duurzame landbouw en streekproducten. Een mooi voorbeeld is te zien in Oud Veele bij Vlagtwedde, een project van Staatsbosbeheer, lokale boeren, provincie Groningen en Rijksuniversiteit Groningen.

Smederij Berndt

Mijn naam is Gerth Berndt en ik ben smid in Ter Haar. Ik kom uit een generatie smeden waarvan mijn opa in 1917 een smederij begon in Mussel. Al zijn zonen zijn smid geworden, mijn vader in Ter Apel. Het lijkt erop dat ik de laatste ben in deze lijn die het smidsvak uitoefent en als 3e generatie dus het hek sluit.

Waar de vorige generaties zich hebben gericht op de landbouw heb ik mij meer toegelegd op het siersmeedwerk, restauratie, gebruiksvoorwerpen en gereedschap en op bijzondere constructies.

De smederij is dagelijks open en toegankelijk voor eenieder die geïnteresseerd is. Als CittaSlow-supporter voel ik een nauw verwantschap met het festival en draag ik waar mogelijk graag mijn steentje bij om ook dit tot een succes te maken.

Westerzwam

Van koffiedik naar oesterzwam
Wij van WesterZwam weten alles over oesterzwammen, gekweekt op koffiedik. Ons uitgangspunt is de circulaire economie: geen afval maar grondstof, lokaal en duurzaam ondernemen. In onze modelkwekerij bij Giethoorn groeien ze. Voor de mensen thuis hebben we een mini kwekerij, de zogenaamde growkit.
Onze ambitie is impact te genereren, te beginnen in Noord Nederland. Dit doen wij door het leveren van complete kwekerijen aan en het opleiden van ondernemers, scholen en instellingen die daarmee nog meer koffiedik kunnen redden van de afvalverwerker. ZuiderZwam, Funghi Fryslan, Hanze Hogeschool, Waddengezwam Schiermonnikoog, Terra, Zwolsche Zwammen, Funghi Factory Utrecht doen al mee. Wie volgt?

Westerzwam growkit

Mulder Agro uit Kollumerzwaag. Bokashi, koperen tuingereedschap en boeken over bodemgezondheid.

Mulder Agro legt je graag uit waarom hoog ontwikkelde beschavingen zoals het oude Chinese keizerrijk geen ijzeren maar koperen gereedschap gebruiken. En waarom Bokashi (wat gefermenteerde organische stof betekent) door Japanse boeren en tuinders traditioneel gebruikt wordt als bodemverbetering om de microbiële verscheidenheid van de bodems te verhogen en de planten te voorzien van voedingsstoffen. Alles voor een gezonde bodem zodat er gezond voedsel voor de mens geteeld kan worden. Theo Mulder geeft deze dag ook een inspirerende lezing over ‘de boer als apotheker van de toekomst’.

Moniek Jacobs

Het Cittaslow Voedfestival spreekt mij aan omdat ‘slow’ al in mijn Ghanese cellen zit. Slow hoort gewoon bij het leven én op je bord. Met de New Cooking Bag kun je slow combineren met duurzaam en gezond. De smaak van het eten is lekker(der) en je bespaart ook nog eens gas of elektriciteit. Wil je er meer over weten? Kom bij me langs en ik vertel je er graag meer over.
Oh ja, de winst gaat geheel naar het Quashie Ghana School Project.

Landschapsbeheer Groningen

“Landschapsbeheer Groningen verbindt mens en landschap. Mensen hebben het landschap gemaakt tot wat het is. Mensen bepalen ook hoe het landschap er in de toekomst uit zal zien. Wij werken samen met iedereen die het Groninger cultuurlandschap een warm hart toedraagt aan behoud, herstel en beheer van dat landschap. Met grondeigenaren, overheden en vrijwilligers realiseren we projecten die ervoor zorgen dat het landschap aantrekkelijk, afwisselend en beleefbaar is.

We doen mee met het Cittaslow Voedfestival omdat we graag mensen bekend willen maken met de projecten waaraan we werken. Zoals onze wilde bijenprojecten, boerenervenprojecten en dorpsprojecten. Daarnaast lijkt het ons een leuke gelegenheid om mensen te ontmoeten die lokaal bezig zijn met mooie initiatieven. We willen ook graag een bijdrage leveren door tijdens het VoedFestival een bijenhotel te maken en doneren!”

Hof van Sellingen

Bij Hof van Sellingen kunt u genieten van een lokale en duurzame lunch. Met natuurlijk producten rechtstreeks van het land. Alles wat wij serveren komt uit ons prachtige Westerwolde. Laten we hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn, zodat u kunt genieten op ons grote terras. Van Westerwoldse gehaktbal tot een broodje “zoetegeit”, niks is ons te gek. Of een heerlijke ijscoupe van arretjescake met huisgemaakte chocoladesaus. Alleen maar lekkere dingen dus. Maar natuurlijk wel duurzaam en lokaal en Cittaslow. Maar vooral lekker. Of hadden we dat al gezegd?

Gasterij Natuurlijk Smeerling

Mensen en hun welbevinden en duurzaamheid staan centraal Gasterij Natuurlijk Smeerling. Samen met partner Natuurmonumenten, laten zien dat je succesvol kunt werken met oog voor mensen, flora en fauna. Gasterij Natuurlijk Smeerling wil een meerwaarde zijn in de leefomgeving van iedereen. Tijdens het Cittaslow Voedfestival verzorgt Gasterij Natuurlijk Smeerling, samen met bierbrouwerij Westerwolde en RJJ Catering, een terrasje met lekker eten op de boekweitakker en de catering bij geitenhouderij Alting.

Natuur en Milieufederatie Groningen en Drenthe

Op het gebied van duurzaam voedsel en landbouw gebeuren prachtige dingen in Westerwolde en Borger-Odoorn, in de visie van Cittaslow, en zijn alle ingrediënten aanwezig voor een sterk regionaal voedselsysteem. Kijk maar eens naar de rijkdom aan deelnemers op dit festival. We vinden het belangrijk dat iedereen voldoende kennis heeft over ons voedselsysteem, zodat we als consumenten, producenten of gewoon als inwoner van Westerwolde en Borger-Odoorn sterke keuzes kunnen maken. Waar komt jouw eten vandaan? Hoe ziet duurzame landbouw eruit? Op het Voedfestival komen we met een prikkelende kennisquiz over voedsel, vermakelijk en informatief.

Ecodorp Noordeland

EcoDorp Noordeland realiseert momenteel de start van een ecodorp in een prachtig natuurgebied in het noordoosten van Nederland. Centraal staan duurzaamheid, veerkracht, samenvoorzienendheid, verbinding en hier-en-nu zijn.

”We gaan een inspirerende woonvorm creëren voor op termijn 50-100 personen, met ecologische duurzame huizen en woonunits, diverse collectieve voorzieningen waaronder een dorpshuis, ateliers, bedrijfs- en kantoorruimten voor (lokale) economische bedrijvigheid, tuinen, zwemvijver en een voedselbos. Zo willen we een bijdrage leveren aan manieren van wonen en werken die meer in harmonie zijn met de natuurlijke omgeving en onze diepere menselijke behoeften en die houdbaar zijn voor de toekomst.”

’t Meezenest

’t Meezenest is een kleinschalige boerderij (1 ha) waar groente en fruit wordt verbouwd met respect voor de natuur. Zo gebruiken we geen gif en kunstmest, maar enkel biologische zaden en meststoffen. Hierdoor krijgen de gewassen tijd om te groeien, wat de smaak ten goede komt. Wij denken dat het beste voedsel uit je directe omgeving komt. Geproduceerd op een plek waar je welkom bent om te komen kijken. ‘t Meezennest staat op Heerlijk Westerwolds Land. Wij komen in Middeleeuwse outfit en laten jouw Middeleeuws brood met boekweit, haver, gerst, rogge, eenkorn, emmerkoren en spelt proeven. Veel van deze oude granen worden inmiddels weer in Westerwolde verbouwd. ‘Echt brood’ noemen Arthur, Marcel en Alice dit brood.

In ‘t wilde weg

Ontdek alles over het eten uit de natuur met Tim en Leah. Ga mee wildplukken met Leah Groeneweg en proef de heerlijke smaken van eetbare wilde planten bij Tim Horneman.

Samen met Leah ga je op pad om eetbare wilde planten te zoeken. Wist je dat paardenbloem, zevenblad en weegbree gezonde groenten zijn? En dat je je maaltijd kunt kruiden met duizendblad, rode klaver en madeliefjes? Ontdek tijdens deze wandeling welke planten uit het wild je kunt eten en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken. De berm zal nooit meer hetzelfde zijn!

Tim maakt een heerlijke wildpluksoep met groenten uit het wild. Ook laat hij zien hoe je een pesto kunt maken van zevenblad, harig knopkruid of paardenbloemblad. Kom de smaak van de natuur proeven.

Staatsbosbeheer

Anneke Epping, boswachter: ”Ik verheug me op het voedfestival. Een festival waar we kunnen schitteren, want Westerwolde heeft meer te bieden dan je denkt. Elke dag naar het werk gaan is voor mij een feestje, want dan mag ik weer volop genieten van dat Westerwoldse landschap. De enorme variatie qua natuur, de kleinschaligheid en de geur van cultuurhistorie. We hebben het allemaal. Westerwolde doet je even vergeten dat we in 2018 leven. Alles gaat hier gemoedelijker en hier neemt men de tijd voor elkaar. We spreken over cittaslow, maar wat is cittaslow eigenlijk? Kom dat zelf maar ervaren, in Westerwolde gaat dat haast vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Je ontspant, geniet van de natuur en eet gezond. Alle seizoenen brengen ons iets van waarde. Nu, in juli, moet je naar buiten, want de akkers barsten uit hun voegen en straks, in de nazomer, oogsten we. Mooie producten, als naakte haver en boekweit worden hier geteeld en inmiddels vinden deze producten steeds vaker hun weg binnen Westerwolde, maar ook daar buiten. Gezonde streekproducten, biologisch en dus verantwoord, komen op de markt. Onze bescheidenheid doet ons soms vergeten dit ook te delen met de wereld buiten Westerwolde. Hopelijk lukt het ons samen, om op 15 september aandacht te schenken aan alles wat wij in Westerwolde hebben opgebouwd. Kom kijken, proeven en ervaren wat Westerwolde voor moois ook aan jou te bieden heeft. Ik zie je graag!”

 

 Rineke Dijkinga, Puur Rineke

PUUR Rineke staat voor puur, eerlijk en duurzaam voedsel. Met 100% voedingswaarde, zonder poespas of loze voedingsstoffen. PUUR staat ook voor de manier waarop wij met onze producenten, verwerkers en boeren willen omgaan; puur en transparant. Ten slotte is onze communicatie PUUR: we blijven eerlijke en betrouwbare kennis over voeding en gezondheid delen, zoals we dat al jaren doen.

 

Bakkerij Wieringa

Bakkerij Wieringa is in 1914 begonnen toen Hendrik Wieringa de bestaande bakkerij van zijn zwager, Hendrik Boer, overnam. Vóór Wieringa was op deze locatie al zeker vanaf 1826 een bakkersbedrijf gevestigd. Hierdoor is dit het oudste bakkersbedrijf in de gemeente Veendam. De huidige directeur is de kleinzoon van de oprichter van het bedrijf.

Het regionale karakter van onze Knappertjes (sinds 1933 geproduceerd) wordt benadrukt door zo veel mogelijk grondstoffen en materialen van leveranciers uit de regio te gebruiken.

Wieringa’s Knappertjes zijn unieke, knapperige crackers waaraan geen suiker en vet, noch geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd. Een onbetaalbaar ingrediënt geeft de Knappertjes hun rijke smaak: tijd. Het deeg krijgt de tijd om te rijzen waardoor de Knappertjes hun unieke smaak ontwikkelen.

Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen

ANOG is een collectief van zo’n 350 agrariërs die zich inzetten voor een evenwicht tussen productie, natuur en omgeving. Via hun bedrijfsvoering zetten ze zich in voor verbetering van het leefgebied voor akkervogels, vergroting biodiversiteit, verbetering water- en de bodemkwaliteit.
ANOG is betrokken bij een pilot ‘landbouw met natuur’ van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Doel van deze pilot is om natuurinclusieve landbouw op perceelsniveau naar bedrijfsniveau te krijgen. Met verschillende instanties werkt ANOG aan verbetering van de natuur en -landschapselementen in Oost-Groningen.

ANOG doet mee met het Cittaslow Voedfestival omdat we mensen bekend willen maken met de maatregelen die onze agrariërs treffen om de biodiversiteit in Oost-Groningen te verbeteren. Bezoekers aan onze stand krijgen een probeerzakje ‘akkerbloemenmengsel’. Kinderen kunnen een kartonnen vogelhuisje mooier maken met stickers en kleurtjes. Uiteraard mogen ze dit vogelhuisje dan meenemen.

2 Reacties

 • Henske Nijenhuis

  Dag initiatiefnemers,

  Wat geweldig, jullie plannen voor het voedfestival! Ik zie er al naar uit en ben heel benieuwd!
  Alleen zou ik graag willen weten hoe rolstoeltoegankelijk het evenement is? Niet alles zal goed bereikbaar zijn misschien maar ik hoop dat er nog genoeg leuks en interessants overblijft. We komen wel met de auto, trouwens.

  Hartelijke groet,
  Henske

  • admin

   Dag Henske,

   ook wij kijken er erg naar uit. Dank voor de leuke reactie Ik denk dat met name de Melkfabriek, de Noordmee, de Geitenboerderij en Kloosterboerderij toegankelijk zullen zijn. Het zijn wel grotendeels bedrijfslocaties, dus vaak niet ingericht voor mensen in een rolstoel. Het wordt druk, dus wellicht kunnen we elkaar ook een beetje helpen. Het Heerlijk Westerwolds Land en het terras in het boekwijtveld wordt waarschijnlijk moeilijk. We hopen u te ontmoeten zaterdag! hartelijke groet, Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *